top of page

De kippen

Vrouw: Hen

Man: Haan                                  

Jong: Kuiken

Gecastreerde haan: Kapoen

Broedtijd: 21 dagen

 

Op de kinderboerderij hebben we 2 verschillende rassen kippen. We hebben Orpington's en Wyandotte's.

Dit zijn nog kuikens en zijn nog te klein om naar buiten te gaan.

Ze zitten nu nog binnen in de stal en gaan pas de wei in als ze groot genoeg zijn.

De kuikens zijn voor de bezoekers dus nog niet te zien.

 

Kippen nemen graag een zandbad. Ze maken een kuiltje in de grond en verspreiden zand en stof over hun verenkleed. Daarna schudden ze zich uit. Hiermee ontdoen ze zich van luizen, vlooien en mijten. Door het fijne zand gaan deze ectoparasieten dood.

 

Als een hen ongeveer 20 weken is, zal ze eieren gaan leggen. Dit verschilt wel per ras, de ene zal iets eerder gaan leggen en de ander iets later. De hen doet er 25 uur over om het ei te leggen. Aan de lellen van een kip kun je zien welke kleur eieren ze zal leggen. Een hen met rode lellen legt bruine eieren, een hen met witte lellen legt witte eieren. De broedtijd van een kip is 21 dagen. De broedse kip zal bijna niet van haar eieren afkomen, en draait de eieren met haar snavel om.

 

Een kip heeft een krop en 2 magen: de krop dient als opslag van het voedsel dat ze eten. In de kliermaag wordt het eerste voer verteerd. Alles wat te grof is om in de kliermaag te verteren komt in de spiermaag terecht. Kippen pikken ook steentjes op om samen met de krachtige spieren in de spiermaag het overige voer de malen. Deze steentjes zijn de “tanden” van de kip.

ORPINGTON.jpg
Orpington
silver-laced-wyandotte-hen.png
Wyandotte
bottom of page